zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с пърхота в домашни условия



Как да се справим с пърхота в домашни условия

здраве.bg

Правилният подход за лечение на пърхота често включва ежедневно (или поне веднъж на два-три дни) измиване на скалпа с шампоан против пърхот. Разнообразието от марки на пазара всъщност все пак свежда активните действащи вещества само до няколко. Най-добрите шампоани против пърхот за възрастни включват следните вещества:

- кетоконазол (ketoconazole - най-често в концентрация 2%);
- цинк пиритион (zinc pyrithione);
- селенов сулфид (selenium sulfide).

Всички засегнати участъци по тялото, включително скалпа, ушите, лицето и гърдите също трябва да бъдат третирани с терапевтичен шампоан. От изброените, само шампоаните, съдържащи ketoconazole са лечебни.

Хората, които мият косата си по-рядко (веднъж на една или две седмици) обикновено са по-предразположени към поява на пърхот. Установено е, че само с учестяване на измиванията на косата с шампоан, често е достатъчно, за да се изчисти пърхотът, когато е в сравнително лека форма. Окончателното премахване на пърхота не е възможно.

Кожните възпаления могат да бъдат третирани с локално приложение на леки кортизонови кремове и лосиони за период от две до четири седмици. Кремът се нанася на засегнатите участъци на кожата от един до три пъти дневно.

За пърхот по лицето или ушите, измиването на участъците с лечебен шампоан като ketoconazole може много да помогне. Избягвайте употребата на мазни продукти за кожа и коса. Избягвайте също и носенето на тесни шапки и всякакъв друг вид покривала за коса, които прилягат върху нея твърде плътно.

Пърхот по клепачите може да се третира с ежедневно приложение на мек бебешки шампоан. Използвайте клечка за уши за почистване на ръбчето между клепача и миглата, за да избегнете попадане на шампоан директно в очите.

За тези, които предпочитат натурално или холистично лечение, белият оцет, който притежава естествени измиващи качества, може да бъде използван за почистване на скалпа и кожата на лицето. Въпреки че е възможно да не се справи с проблема...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.