zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите: 3 начина да запазим мотивацията си



Диетите: 3 начина да запазим мотивацията си

здраве.bg

Ясно е: и при диетите мотивацията е нещо хубаво и необходимо. Но понякога и като че ли неуправляемо – отива си точно когато никак не ни се иска - по средата на така добрата програма за отслабване. А сме се справяли толкова добре. След това, един ден просто губим правилната посока и всякакъв интерес да продължим напред в избраната посока.

Тъкмо забелязваме, че панталоните ни са започнали да стават по-широки и като че всичко рухва. А така ни се иска да продължим с диетата. Но ден след ден добрите ни намерения се изплъзват и не можем да измислим как да се мотивираме отново.

Интересно е как, когато мотивацията е висока, човек се чувства пълен с енергия, фокусиран, тласкан към действие, решителен. Нищо не е в състояние да застане на пътя ни и винаги се движим в правилната посока и правим нещата докрай.

Но веднага щом загубим мотивацията си, надделява инертността. Продължаваме да си казваме, че искаме да се променим, но не можем дори да излезем през вратата. А пакетчето с чипс изглежда толкова по-лесно достижимо и желано от планирането, измерването и готвенето.

И все пак - как да си върнем мотивацията и да се придържаме към предварително избраната програмата:

На първо място е важно да осъзнаваме: мотивацията не е постоянна величина. Не я “получаваме” наготово или даром, а трябва непрекъснато да се стараем, за да я запазим. Тъкмо затова тя е строго индивидуална, т.е. всеки трябва да намери своята. Вместо да зависим от външни кризи, които да ни задействат, можем да намерим свой начин да я събуждаме - да предизвикваме реакциите си, да се зареждаме с енергия до края, до постигането на целите ни.

Всъщност мотивацията е възможност, а не бреме или нещо досадно. Само с такава нагласа можем да намерим силите, от които се нуждаем, за да я поддържаме.

Ето няколко идеи, които могат да ни помогнат:

Мислете ЗАЩО
Направете списък с поне 10 причини защо искате да отслабнете или да не пълнеете. Ако вече сте го правили, но нещо не върши работа, направете нов....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.