zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Взаимното доверие заздравява брака



Взаимното доверие заздравява брака

здраве.bg

Във всеки мъж първоначално са заложени определени “опорни” точки в поведението, които трябва да окрилят жената, и с които тя много добре успява да си “служи”, твърдят семейни психолози от Каролинския институт в Швеция.

Става дума най-вече за прости неща, казват те: проявявайте например известна слабост пред любимия мъж, не се стремете да му показвате силата си.

Други са по-сложни: опознайте реално неговите силни страни, на които можете да се опрете, които самият той харесва и проявява свободно. Един обича да извежда семейството си извън града, друг предпочита да се занимава само с техника, трети - да готви, даже да чисти.

Семейният живот трябва да започне с подкрепата на тези силни прояви. Когато "патриархът" разбере, че жена му не гледа на него като на непохватен - мъжът много се страхува от това - в случаите, когато нещо не му се удава, той ще придобие по-голямо самочувствие.

Важно е обаче също жената да не си затваря очите за мъжките слабости, да не се опитва насила да ръководи мъжа, а да се опира на това, което е възможно. Тогава се увеличават и т.нар. зони на опора. Истината е очевидна - жената може да се довери на мъжа дотолкова, доколкото и на самата себе си.

На кого повече е необходимо чувството за женска защитеност - на жената или на мъжа. И на двамата! Жената трябва да покаже това на своя любим. На нея й е необходимо това чувство, за да се почувства под закрила. А мъжът, знаещ, че неговата избраница се чувства защитена, ще има по-високо мнение за себе си и ще прояви по-голяма отговорност.

Освен това чувството за защитеност създава у жената вяра в мъжа. Тя иска да се доверява, но и мъжът се нуждае да му се доверяват. Доверието дава необходимата свобода за действие и на мъжа, и на жената. Затова рано или късно съпрузите правят напълно логична и оправдана стъпка: съгласуват един с друг своите действия. А с изграждането на такава система за лична отговорност започва нормалният, безкрайно разнообразен семеен живот.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.