zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каква е необходимата доза спорт за по-добро здравеКаква е необходимата доза спорт за по-добро здраве

Колко и какъв спорт да изберем за да е от полза за здравето ни.

здраве.bg

Спортът не е просто раздвижване. Единствено ако го практикувате и използвате правилно, той ще донесе търсените резултати – добра физическа кондиция, свежест и добро настроение.

Според най-новите схващания на специалистите в областта на спортната медицина трябва да се спазват няколко основни принципа, за да има спортът положително въздействие върху здравето:

Спортувайте всяка седмица по няколко часа! Всеки здрав възрастен човек трябва да спортува най-малко 2 часа и половина на седмица, изпълнявайки физическа дейност с умерена интензивност като бързо ходене.

Ако сте любител на по-интензивните спортове като бягане или плуване, тогава времето прекарано в басейна или на площадката трябва да бъде най-малко час и 15 минути на седмица.

Физическата дейност може да бъде разпределена, така че времетраенето на отделните тренировки трябва да бъде повече от 10 минути.

Бъдете по-амбициозни! За да извлечете максимални ползи за здравето си, спортувайте дори повече. 5 часа умерено интензивни тренировки и 2 часа и половина високо интензивни са оптималното количество спорт за вашето здраве, твърдят специалисти.

Стегнете мускулите! Силовите тренировки с умерена или висока интензивност ще укрепят както вашата мускулатура, така и здравето ви. Те могат да бъдат две или повече на седмица и трябва да включват всички основни мускулни групи – гърди, гръб, рамене, горни и долни крайници.

Силовите упражнения могат да се извършват със свободни тежести, на специални машини или със собствено тяло (лицеви опори, набирания, клекове и др.).

Не използвайте възрастта като извинение! Няма преклонна възраст за спорта. По-възрастните хора също трябва да се опитват да поддържат спортна форма, ако това е възможно. Тези с повишен риск от фрактури и наранявания трябва да изпълняват упражнения, които подобряват тяхното равновесие.

Спортът носи здраве и забавление и на децата! Те трябва да спортуват ежедневно. Физическата дейност при тях следва...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.