zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от алкохолаЗависимостта от алкохола

(фото - sxc.hu)

Тя.bg

Много хора пият редовно без да преживяват какъвто и да е вреден ефект освен евентуално слаб махмурлук в редки случаи. Но милиони други страдат от алкохолна зависимост и за тях дори едно питие може да е опасно.
Защо някои хора могат да пият отговорно, докато други пият докато не изгубят здравето, семейството, работата си? Няма лесен отговор. Проблемите с пиенето са следствие на много вътрешносвързани фактори като генетиката, как сте били отгледани, социалното обкръжение и емоционалното здраве.

Признаци и симптоми на алкохолизма (алкохолна зависимост)

Алкохолизмът е най-тежката форма на проблемите с пиенето. Алкохолизмът включва всички симптоми на злоупотребата с алкохол, но също така включва и друг елемент: физическа зависимост от алкохола. Има тънка граница между злоупотребата с алкохол и алкохолизма, но, ако разчитате на алкохола, за да функционирате, или се чувствате физически принудени да пиете, значи сте я прекрачили.

Толерантност: Първият основен предупредителен знак за алкохолизъм
Вече трябва да пиете повече, отколкото преди, за да се напиете? Можете ли да пиете повече от другите хора без да се напивате? Това са знаците на толерантността към алкохола, която е първият предупредителен знак за алкохолизма. Толерантността означава, че с времето ви трябва все повече и повече алкохол, за да изпитвате същите ефекти, каквито преди сте изпитвали с по-малко количество.

Абстиненция: Вторият основен предупредителен знак на алкохолизма
Нуждаете ли се от питие, за да успокоите треперенето сутрин? Пиенето за успокоение или за избягване на симптомите на абстиненция е знак за алкохолизъм. Когато пиете много, тялото ви свиква с алкохола и преживява симптоми на абстиненция, ако той му бъде отнет. Симптомите на алкохолна абстиненция са:
- тревожност;
- тресене или треперене;
- потене;
- гадене и повръщане;
- безсъние;
- депресия;
- раздразнителност;
- преумора;
- загуба на апетита;
- главоболие.

В тежките случаи абстиненцията от алкохол...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.