zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ревността наистина заслепява жените



Ревността наистина заслепява жените

21 април 2010, здраве.bg

Чувството на ревност истински заслепява жената, показват резултатите от ново изследване, проведено от психолози от Университета на щата Делауер. Според тях вниманието на жените, които изпитват ревност, е дотолкова обсебено от неприяните емоции, че те не са в състояние да се съсредоточат върху никаква задача.

Отдавна е установено, че емоциите, влияещи върху социалните отношения, засягат също и психичното и физическо състояние, но новото изследване доказва прякото въздействие на социалните преживявания върху това, което виждаме.

В експеримента са участвали двойки, в които партньорите са стоели един до друг на различни компютри. Жените разглеждали бързо сменящи се пейзажи, докато мъжете трябвало да коментират впечатленията си от снимки на други жени. Когато техните партньорки били помолени да коментират думите на своите половинки, се оказало, че колкото по-голямо е било тяхното раздразнение от мъжките коментари за чуждите жени, толкова повече партньорките им показали неспособност да забелязват сменящите се пред самите тях картини.

“Тази връзка между ревността и предивзикваната от нея временна “слепота” се появява само когато мъжете оценяват други жени”, коментират резултатите от изследването си американските психолози, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.