zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Езиков проект ще предотвратява зарази



Езиков проект ще предотвратява зарази

7 април 2010, TechNews.bg
четете още в TechNews.bg


Всяка година инфекциите, придобити в болници, засягат милиони пациенти по цял свят. Учени от Xerox, съвместно с френски лекари, изследват как лингвистичните данни могат да бъдат от полза за решаване на този проблем.

По време на тригодишен проект учените ще използват високотехнологичен инструмент за търсене в текстови масиви, за да анализират медицински картони и автоматично да отсяват пациенти, които са подложени на риск от заразяване с болнични инфекции.

Проектът ALADIN (Assistant de Lutte Automatisée et de Détection des Infections) е спонсориран от френското правителство с цел по-бързо регистриране и редуциране на болничните инфекции. Екипът ще използва технологията FactSpotter, разработена от Европейския изследователски център на Xerox (XRCE) във Франция, за да преглежда медицински картони и да разпознава специфични условия за идентифициране на пациенти, които може да са заразени с болнични инфекции.

Софтуерът не просто откроява важна информация, като симптоми на пациента, лекарства и видове бактерии, но също установява и връзката между тях. Когато тази връзка покаже потенциален риск от болнични инфекции, системата автоматично предупреждава персонала, за да могат да бъдат предприети предпазни мерки.

„Болничните инфекции са сложни и могат да бъдат следствие на разнообразни причини. Може да са пряк резултат от даден начин на лечение или напълно независими от него, но свързани с болестта или състоянието на пациента,” казва д-р Мари-Хелене Мецгер, медицински ръководител на проекта. „Лингвистичната технология играе жизненоважна роля при извличане на информацията, която е нужна за правилната оценка на състоянието и за вземането на правилното решение. Това е смисълът на целия проект”, допълва Мецгер.

Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, болничните инфекции в страната са причина за 1,7 млн. заразявания и 99 000 смъртни случая годишно. Възникналите разходи за лечение са на стойност $45 млрд. годишно. Според данните за Франция, 4000 смъртни...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.