zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете и жените реагират различно на стресаМъжете и жените реагират различно на стреса

Жените реагират на външната заплаха по-бързо и по-силно.

6 април 2010, здраве.bg

Полът, както и възрастта, играят важна роля при физиологичната реакция на стреса, установиха канадски специалисти. Те са анализирали анкета, проведена сред представители от двата пола на възраст между 20 и 64 г. Оказва се, че на жените независимо от възрастта е присъщо по-бързо да заемат отбранителна позиция, докато защитната реакция при мъжете е значително по-слаба и намалява с възрастта.

Защитния механизъм на личността е термин, използван в психологията за да бъде определена степента на отрицание и възприемането на информация като заплаха за човека.

Канадските експерти от университетите на Монреал, Квебек и Университета “Макгил” са провели поредица от психологически тестове, като след всеки са измервали пулса, кръвното налягане и нивото на хормона кортизол при участниците. Според резултатите, при жените се появява силна отбранителна реакция в отговор на негативна оценка от другите, както и при ниско самочувствие. Това води до повишаване на кръвното и учестяване на сърдечния ритъм. За разлика от това, при мъжете реакцията на този тип стрес е по-слаба и намалява допълнително с напредване на възрастта. Независимо от това колкото повече са годините, толкова по-осезаеми са факторите на стреса като повишен пулс и кръвно налягане.

“Физиологичната реакция на организма при стрес е свързана с психологическото желание на човека да съхрани чувството си за достойнство и да защити мястото си в обществото”, обясняват канадските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Вписването ни в обществото е вроден стремеж у всеки човек. Затова и всяка изолация или стресът (определян като заплаха) се възприемат като опасност за самото ни съществуване”.

По думите на психолозите, нормалната отбранителна реакция на обкръжаващия ни стрес е полезна, защото подобрява както психическото, така и физическото ни здраве.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    психология    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.