zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете и жените реагират различно на стреса



Мъжете и жените реагират различно на стреса

Жените реагират на външната заплаха по-бързо и по-силно.

6 април 2010, здраве.bg

Полът, както и възрастта, играят важна роля при физиологичната реакция на стреса, установиха канадски специалисти. Те са анализирали анкета, проведена сред представители от двата пола на възраст между 20 и 64 г. Оказва се, че на жените независимо от възрастта е присъщо по-бързо да заемат отбранителна позиция, докато защитната реакция при мъжете е значително по-слаба и намалява с възрастта.

Защитния механизъм на личността е термин, използван в психологията за да бъде определена степента на отрицание и възприемането на информация като заплаха за човека.

Канадските експерти от университетите на Монреал, Квебек и Университета “Макгил” са провели поредица от психологически тестове, като след всеки са измервали пулса, кръвното налягане и нивото на хормона кортизол при участниците. Според резултатите, при жените се появява силна отбранителна реакция в отговор на негативна оценка от другите, както и при ниско самочувствие. Това води до повишаване на кръвното и учестяване на сърдечния ритъм. За разлика от това, при мъжете реакцията на този тип стрес е по-слаба и намалява допълнително с напредване на възрастта. Независимо от това колкото повече са годините, толкова по-осезаеми са факторите на стреса като повишен пулс и кръвно налягане.

“Физиологичната реакция на организма при стрес е свързана с психологическото желание на човека да съхрани чувството си за достойнство и да защити мястото си в обществото”, обясняват канадските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Вписването ни в обществото е вроден стремеж у всеки човек. Затова и всяка изолация или стресът (определян като заплаха) се възприемат като опасност за самото ни съществуване”.

По думите на психолозите, нормалната отбранителна реакция на обкръжаващия ни стрес е полезна, защото подобрява както психическото, така и физическото ни здраве.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.