zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смяната на времето е ненужна!



Смяната на времето е ненужна!

Преместването на времето 2 пъти в годината води до сериозно разстройство на биологичния часовник.

Има много по-добра алтернатива, смятат във Финландия.

здраве.bg

Преходът два пъти в годината – към лятно и към зимно часово време е “напразно и безполезно”, уверени са финландски учени от няколко научни института в страната. Вместо този вариант, който все повече изследвания доказват, че е твърде вреден за здравето, те предлагат да се правят промени в работния график през летните и зимните месеци – през зимните да се работи 2 часа по-малко, а през летните – 2 часа повече.

Екипът от учени е бил създаден по поръчка на Националния институт по здравеопазване на Финландия преди година. Тази седмица той официално обяви своята позиция, която по думите на главния лекар на института Тимо Партонен е и подкрепена с много доказателства.

В свое изказване, цитирано от АМИ-ТАСС, той казва още, че преходът към лятно време и след половин година връщането към астрономическото води до сериозни нарушения при много хора: “Тези нарушения траят средно 3-5 дни, но не са малко случаите и на далеч по-дълъг срок за нагаждане на организма. За разлика от това, предлаганата от нас идея ще дава възможност на хората, в това число най-вече на учениците, да бъдат най-активни именно през светлата част на деня”.

Едновременно с това финланските учени вярват, че по-късото работно време през зимния сезон, ще даде възможност на хората да спят по-дълго, което ще се отрази положително на здравето им, а премахването като цяло на прехода час напред-час назад ще облекчи биологичния ни часовник.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.