zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Четките за зъби могат да се превърнат лесно в източник на зарази



Четките за зъби могат да се превърнат лесно в източник на зарази

здраве.bg

Всекидневно милиони хора подлагат здравето си на риск без да осъзнават това, защото четката им за зъби се намира твърде близо до сериозни източници на различни зарази. Причина за това е незнанието, че патогенните бактерии, които са в много големи количества около канала на банята и по тоалетната чиния, успяват да се разпространят доста лесно на разстояние до 1-1,5 м, твърдят специалисти от Университета на Манчестър, Великобритания.

В зоната на поражение много често се оказва и четката за зъби, а при следващото й използване вредните микроорганизми попадат в устата, откъдето бързо и лесно навлизат в цялото тяло.

Според наблюденията на британските учени, цитирани от Би Би Си, 3 от 4 четки за зъби се съхраняват на открито, а всяка втора на разстояние по-малко от 1 м от тоалетната чиния или канала на банята. Извършените анализи показват, че върху такава четка могат да се открият повече от 100 милиона бактерии, включително особено опасни като стафилококи, стрептококи, E. coli и различни видове гъбички.

За намаляване на риска стоматолозите препоръчват четката за зъби да се съхранява в затворен контейнер, на разстояние над 2 м от възможни източници на зарази, или преди ползване да се обработва с някакъв дезинфектант.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.