zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Живеем средно с 38 години повече отколкото преди 2 векаЖивеем средно с 38 години повече отколкото преди 2 века

25 февруари 2010, здраве.bg

Едно от основните постижения на човечеството е всеобщото намаляване на смъртността в ранна възраст, което започва от началото на 19 век и през 20-и обхваща макар и в различна степен всички региони на света. От 1800-та година до днес средната продължителност на живота е нарастнала от 30 на 68 години, което логично е довело до нарастване на световното население – от 1 милиард в началото на 19 в. до почти 7 милиарда тази година.

Това сочат данните в новия доклад на Генералния секретар на ООН “Опазване на здравето, заболеваемостта, смъртността и развитието”. Нарастването на продължителността на живот през последните 2 века се съпътства с нарастване на средните доходи, уточняват авторите на доклада. Въпреки това, според тях, основна причина за по-дългия живот е революцията с технологиите и успехите на медицината.

Продължителността на живот е нарастнала особено бързо след 1950 г., когато е била 47. Днес тя е средно 68 години.

Очаквано най-дълго живее населението на Северна Америка и Европа, но все по-добри са показателите и на Индия и Китай. В същото време в Африка нарастването е най-малко – в момента там хората живеят средно 55 г., което авторите на доклада обясняват най-вече с голямото разпространение на СПИН.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.