zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пържените картофи – нездравословни, но полезни за настроениетоПържените картофи – нездравословни, но полезни за настроението

16 февруари 2010, здраве.bg

Пържените картофи са меко казано далеч от здравословната храна, но пък ни прави по-весели и дружелюбни. Това е заключението на група психолози от Университета “Астън” в Биргингам.

По време на любопитния експеримент учените първоначално прожектирали на доброволците потискащ филм за ядрената бомбардировка над Хирошима. След това разделили хората на 2 групи – на първата предложили да се разнообразят, като четат лайфстайл списания, а на другата – като хапнат пържени картофки. След 20 минути доброволците от втората група показали далеч по-добро настроение от тези в първата.

“По думите на самите хора пържените картофи им вавяват приятни спомени – за детството, за ваканция и отпуск”, твърдят британските психолози, цитирани от Би Би Си. Според тях обаче основна причина за ефекта на пържените картофи е това, че те съдържат голямо количество прости въглехидрати, които водат до рязкото покачване на настроението.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.