zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителните добавки могат да са крайно опасни при безконтролен прием



Хранителните добавки могат да са крайно опасни при безконтролен прием

15 февруари 2010, здраве.bg

Особено голяма е опасността от добавките в течна форма, защото немалко хора не успяват да ги дозират правилно или съзнателно приемат по-големи количества с надеждата за по-бърз ефект. За това съобщава “Ройтерс”, като се позовава на доклад на американската Агенция за контрол на лекарствата и храните FDA.

Изнесените в доклада данни за 2008 г. сочат, че едната страна на проблема е неспазването на предписаната дозировка. Така са отбелязани случаи на оплешивяване, хронична умора и депресии, диария и сериозни натравяния и химичен дисбаланс.

Друга констатация на FDA е, че качеството на някои хранителни добавки не отговаря на изискванията и на техния етикет. Така например са отчетени случаи на продукти, в които някои минерали, които следва да са в много малки дози (например селен), превишават допустимото количество дори до 100-200 пъти. “Селенът в нормална доза балансира имунната система, но при превишаването й е силно токсичен”, се казва в доклада, “Хранителните добавки имат своето безспорно място в живота на съвременния човек. Ефектът от някои от тях е научно доказан многократно. Но също както и при медикаментите, следва точно да се спазва препоръчителната доза, най-добре е тя да бъде съгласувана с личния лекар или специалист, а от друга страна не бива хората да се доверяват на продукти, за които имат някакви съмнения в качеството им”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.