zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето зависи и от интелигентността ниЗдравето зависи и от интелигентността ни

Ниското IQ покачва риска от заболявания на сърцето.

здраве.bg

Ниският коефициент на интелигентност е един от най-верните признаци за това какъв е рискът от сърдечно заболяване. Сред останалите фактори той заема второ място по важност след пушенето, а едва след него се нареждат високото кръвно и заседналият начин на живот, съобщава британският в. “Дейли телеграф”. Заключението е на екип учени, финансирани от британския Съвет по медицински изследвания.

Д-р Дейвид Бати, ръководител на проекта, обяснява важността на IQ-то по отношение на риска от сърдечни заболявания с факта, че хората с нисък коефициент на интелигентност далеч по-рядко се придържат към здравословен начин на живот, а и са принудени да се справят с проблеми, които впоследствие се отразяват на интелекта и здравето им.

През декември 2009 г. специалисти от Каролинския институт и Университета на Гьотеборг, Швеция пък доказаха наличието на връзка между добрата физическа кондиция и високия коефициент на интелигентност. Техните експерименти са показали, че човекът в добра физическа форма, по-рядко страда от сърдечни и белодробни заболявания – най-вече заради по-доброто снабдяване на организма с кислород. Но шведските специалисти не са установили връзка между нивото на интелигентността и физическата сила.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.