zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Упражненията са от полза дори да не свалим килограми



Упражненията са от полза дори да не свалим килограми

Физическите натоварвания нямат за основна цел отслабването.

здраве.bg

Голяма част от ползите от физическите упражнения може да бъде сведена до нула заради храната, която ядем. Това е мнението, което споделят повечето спортуващи, а и голяма част от диетолозите. Но всъщност човешкият организъм реагира много индивидуално към тази комбинация, защото храненето след спорт влияе различно върху обмяната на веществата, твърдят учени от Университета на щата Мичигън, и дори да не се стигне до отслабване ефектът от физическата активност не бива да бъде пренебрегван.

Американските диетолози са установили, че доброто раздвижване повишава чувствителността към инсулина, особено ако след това се употребяват храни с ниско съдържание на въглехидрати.

Повишената чувствителност към инсулина означава, че организмът по-лесно усвоява захарта от кръвта в тъканите и така тя по-добре прониква в мускулите, където може да бъде съхранявана и преработвана в енергия. Нарушената чувствителност към инсулина пък е предпоставка за диабет от тип ІІ и рисков фактор за други хронични заболявания.

В резултат на проведените наблюдения, специалистите от Мичигън, цитирани от Ройтерс, твърдят, че съвсем не е нужно след тренировка да се гладува, за да се постигне максимален ефект: “Макар намаляването на теглото да води до подобряване на обмяната на веществата при хората с наднормени килограми, оказва се, упражненията винаги имат своя положителен ефект и за това е почти без значение какво ядем след тренировка. Но пък количеството храна трябва да е съобразено с това колко калории сме изразходили”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.