zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите - модно, но не и от полза е да ги добавят към всичко



Антиоксидантите - модно, но не и от полза е да ги добавят към всичко

Все повече напитки и храни се обогатяват допълнително с антиоксиданти.

здраве.bg

Добавянето на антиоксиданти в различни храни напитки и козметика все повече излиза на мода. Производителите на тези стоки се възползват от нарастващата популярност на схващането за ползата от този тип митамини и елементи в борбата с т.нар. свободни радикали, които водят до остаряване на клетките.

Но според ново изследване, проведено в Университета на щата Канзас, САЩ, антиоксидантите, добавени по този изкуствен начин към продуктите могат да причинят и вреди. Учените са наблюдавали начина, по който повишаването на притока на кислород към клетките влияе на тяхното функциониране. По техните думи, антиоксидантният и проокислителен баланс в организма е изключително чувствителен и дори малък спад или засилване (каквото причинява допълнителното количество антиоксиданти) може да има негативни последици.

“Още по-опасно става това заради увереността на хората, че ако употребяват например храни, обогатени с антиоксиданти, това ще има моментален положителен ефект върху здравето им”, твърдят американските специалисти, цитирани от Би Би Си, “Всъщност неразумното предозиране на антиоксиданти само може да навреди. Дори на пръв поглед да звучи абсурдно прекаленото количество вещества с антиоксидантни свойства не повишава а намалява способностите на организма да пренася кислород към клетките и с това нарушава ключови сигнални механизми в човешкото тяло, необходими за пхравилното му функциониране”.

Затова учените съветват, преди да се прибягва до допълнителен източник на антиоксиданти, задължително да е установено, че организмът наистина има нужда от тях, за което е нужно да се познава детайлно начинът на живот на съответния човек.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.