zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ще станем ли столетници, че и повече



Ще станем ли столетници, че и повече

Шансовете на жените да доживеят дори до 120 са повече.

здраве.bg

Благодарение на постиженията на съвременната наука много скоро жените вече ще живеят до 120 г. “Затова и те трябва да свикват с мисълта, че 60-ият им рожден ден няма да бележи времето, когато ще се пенсионират, а едва средата на живота им”, твърди британския в. “Таймс”. Това вече изглежда напълно възможно, защото в допълнение на вече известни на медицината факти в тази посока, учени са открили ген, който утроява шансовете ни да доживеем до 100 г. и сериозно намалява риска от Алцхаймер.

Според статистиката, днес в повечето страни на Европа всяка шеста жена е пенсионер. Към 2020 г. ще е всяка трета. “Но това не значи, че повечето от тях просто ще чакат края на живота. Дори и сега не малко от тези жени се учат да карат мотоциклет, да скачат с парашут или най-малкото да се занимават с пилатес”, твърди статията.

“В същото време, обществото – най-вече чрез киното, телевизията, бизнеса, а дори и политиците се държат така, сякаш 60-годишните вече ги няма. Което не пречи на дамите-пенсионерки да се обличат модерно и да се захващат с неочаквани за възрастта им занимания. А и защо не – може би ги очакват още цели 50 години живот”, заключава британският вестник.

Постоянното удължаване на живота повечето учени обясняват с факта, че на клетъчно ниво в тялото се наслагват по-малко вредни вещества. Съществува теория, според която в процеса на еволюция женският организъм, отговорен за създаването на новото поколение, бързо свиква да работи по-ефективно, като изхвърля отровите. А у мъжете има утежняващ фактор – все повече се налага мнението, че тестостеронът покачва риска от сърдечносъдови заболявания.

“За съжаление засега науката не знае как да отложи настъпването на климакса. Затова жените трябва да се стремят да раждат доста преди 30-годишна възраст, а не както е сега средно на 29 г. Това се обяснява с по-малкото здравословни проблеми в по-ранна възраст и наличието на повече време и сили за отглеждането на децата”, пише още “Таймс”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.