zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 храни, които се борят с възпаленията



10 храни, които се борят с възпаленията

Наистина има храни, които успяват да се борят с огнищата на възпаления в организма ни.

здраве.bg

... съдържание на наситени мазнини.
6. Червени боровинки

Лабораторни изследвания показват, че червените боровинки възпрепятстват растежа и разпространението на рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Изследователите смятат, че един от защитните механизми е именно противовъзпалителното действие на тези, пълни е антиоксиданти, червени плодове. Също така е известно, че те понижават степента на окисляване на нивата на LDL “лошия” холестерол.

Поправка в диетата: Поръсете сушени червени боровинки върху зелената салата или в купичката с овесени ядки.

7. Череши

Проведените проучвания сочат, че черешите понижават някои кръвни възпалителни маркери и облекчават симптомите на артрит. Причина за това според авторите на изследванията са антоцианините – съставки, на които този плод дължи наситения си червен цвят.

Поправка в диетата: Насладете се на десерта или закуската с пресни череши (през сезона им) или на сушени - през останалото време от годината.

8. Грозде

Антиоксидантът ресвератрол, съдържащ се в ципата на гроздето (и в червеното вино), също доказано се бори с възпаленията. Сокът от грозде и червеното вино в умерени количества – до 1-2 чаши дневно понижава възпалителните маркери в кръвта – това сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 г.

Поправка в диетата: Приз възможност винаги яжте грозде (най-добре червено) или пийте сок от него. Плодът все пак е по-полезен, защото съдържа повече фибри и по-малко захар.

9. Ябълки

Фразата, че една ябълка на ден държи докторът далеч, не е празни думи. Това действие на ябълките се дължи основно на куерцетина - флавоноид, който освен в тях, се съдържа в големи количества и в лука и чая.

Поправка в диетата: Сложете резени ябълка в пилешката салата или си направете десерт - печени ябълки с малко канела (но без захар).

10. Броколи

Те съдържат ред антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества: бета-каротин, витамин С, фолиева киселина и т.н. Те...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.