zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителната зависимост е сродна с наркоманиятаХранителната зависимост е сродна с наркоманията

Тя трябва да се лекува със същите средства, смятат канадски специалисти.

здраве.bg

Причините за надебеляването са комплексни и индивидуални, но е очевидно, че хроничното преяждане е сред основните причини за епидемията от затлъстяване, смятат канадски учени от Университета “Макмастърс”. Според тях постоянното преяждане, което лесно преминава в истинска лакомия е състояние на психиката, аналогично с патологичните черти на наркоманията. Затова и те смятат, че за да се постигнат трайни резултати в борбата с излишните килограми, в процеса трябва да се включи и психолог или психиатър, който да анализира състоянието на човека и да назначи съответни мерки за преодоляване на зависимостта.

Хранителната наркомания или лакомията, както обикновено я наричат хората на непрофесионален език, е равносилна като състояние на злоупотребата с медикаменти и желането постоянно да се увеличава количеството на приемания “наркотик” – храната, смятат канадските психиатри, цитирани от Би Би Си.

“Концепцията за привикване към големите количества храна не намалява ролята на личния избор на човека, самодисциплината и самоконтрола”, подчертават авторите на изследването, “По тази причина терапията, която се прилага за лечението на наркозависимостта, е подходяща и за лечението от затлъстяване”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.