zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съставиха бактериален атлас на човекаСъставиха бактериален атлас на човека

(фото - colorado.edu)

5 януари 2010, здраве.bg

Американски учени от университета на щата Колорадо са съставили атлас на бактериите, които обитават различните части на човешкото тяло. Според него, отвън и вътре в нашия организъм живеят около 100 трилиона микроби, които играят важна роля в много физиологични процеси - например за развитие на имунната система, храносмилането, предпазването от потенциално вредните микроорганизми.

Учените са анализирали бактериите от 27 участъка на човешкото тяло и са констатирали невероятно разнообразие от бактериални колонии, които се различават не само при различните хора, но и в различните части от тялото.

Оказва се, че най-малко се различават бактериите в областта на подмишниците и ходилата, което учените обясняват с тъмната и влажна среда. Най-големи са различията на бактериите в устната кухина. Върху кожата на главата - челото, носа, ухото, като правило доминира един тип, а върху тялото и краката - различни групи.

В по-нататъшните си изследвания учените възнамеряват да открият съществува ли т. нар. бактериален „подпис” по рождение и дали той се променя с възрастта, а също така да изследват в детайли значимостта на бактериите за функционирането на човешкия организъм. “Отговорите на тези въпроси ще позволят започването на изследвания за търсене на генетичните маркери на заболяванията”, смятат учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.