zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо жените живеят по-дълго от мъжете



Защо жените живеят по-дълго от мъжете

actualno.com
четете още в actualno.com


Японски учени откриха, че мъжете са създадени от различен материал и затова жените живеят по-дълго от тях, съобщава БТА, позовавайки се на АФП и в. Таймс". Известно е, че средната продължителност на живота на жените е с 5 години по-голяма от тази на мъжете почти в целия свят.

Проф. Томохиро Коно от Селскостопанския университет в Токио и д-р Манабу Кавахара от Университета на Сага са открили, че мишки, създадени от две биологични майки, но без баща, живеят около 30% по-дълго от мишки, създадени чрез нормално смесване на гени от баща и майка.

Специалистите твърдят, че жените живеят по-дълго, защото мъжете са "замесени от различно тесто" и че гените, предадени от бащите, може да скъсяват живота на децата им.

Ако мъжкият генетичен материал не участва в създаването на живот, жените теоретично биха могли да живеят 30% по-дълго, предполагат японските учени, цитирани от в. "Дейли мейл" (Daily Mail).

Супермишките, създадени от генетичен материал на два женски гризача, живели средно 186 дена по-дълго от нормалните, които имали баща и майка. Още не е известно дали ефектът важи и при хората, но изследването обещава да изясни влиянието на гените върху стареенето у бозайниците и да позволи да се забави процесът на стареене при хората.

Експериментът на японските генетици може да хвърли светлина и върху начина, по който гените на майките и бащите се комбинират в зародиша и по този начин да подобри разбирането на възпроизводството и някои заболявания.

Проф. Коно казва, че резултатите от експеримента могат да отговорят на фундаменталните въпроси защо жените обикновено живеят по-дълго от мъжете, а именно: дали дълголетието у бозайниците се контролира от състава на генома на само единия или и на двамата родители и защо жените имат предимство пред мъжете по отношение на продължителността на живота, пише "Таймс" (The Times).

Вестникът припомня,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.