zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 грешки, които няма да ни бъдат простени6 грешки, които няма да ни бъдат простени

Прегледът поне веднъж годишно дава възможност заболяванията да се откриват в ранна фаза.

Ако човек е небрежен към себе си, няма лекар, който може да му помогне.

здраве.bg

На пръв поглед е странно – разбира се, всеки иска да е здрав, а доста често във всекидневието си се отнася твърде лекомислено към онова, което засяга собственото му здраве. Става въпрос за обичайни, но вредни навици, които бавно и почти незабележимо рушат тялото ни.

Ако се опитаме да съставим списък на най-разпространените грешки, то той би изглеждал примерно така:

1. Неправилен начин на живот

Често се оправдаваме, че сме принудени да не доспиваме (спим не повече от 6,5 часа в денонощие) и пак не успяваме да се справим с всичките си задължения. Много изследвания вече доказват, че недоспиването дори само в продължение на няколко дни поред води до раздразнителност, потиснато състояние и затлъстяване. А ако живеем така месеци или години?

За нездравословното хранене като че ли не е нужно дори да се говори. Хората, които усещат, че са напълнели, започват диета и ограничават употребата на определени продукти. В резултат организмът не получава необходимите полезни вещества и започва да боледува.

Не са от полза и различните енергизиращи напитки, та дори и прекаляването с кафето. От това „зареждане с бодрост” страдат основно черният дроб, нервната и сърдечно-съдовата система.

От заседналия начин на живот мускулите губят своя тонус. А физическата активност доказано понижава риска от поява на депресии и сърдечно-съдови заболявания, като по този начин удължават живота.

2. Самолечение

Хората често си поставят сами диагнози и започват лечение, основано на информация от Интернет или медицински справочници. Голям е броят и на тези, които злоупотребяват с антибиотици, аналгетици и други видове лекарства, голяма част от които следва да се приемат само при лекарско предписание.

3. Пропускане на профилактични прегледи

Точно тези прегледи имат за цел ранното откриване за евентуално заболяване. Поне веднъж годишно трябва да посещаваме личния си лекар, стоматолог, уролог, а жените – и гинеколог. Веднъж на няколко години трябва да се прави...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    лекарства    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.