zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Естествени средства срещу грип и настинка



Естествени средства срещу грип и настинка

Леко повишената температура е естествен механизъм на тялото да се бори по-успешно със заболяването.

здраве.bg

... стаен овлажнител или просто седнете в банята на затворена врата и течащ горещ душ. Вдишването на парата може да отпуши натрупванията в дихателните пътища, предлагайки облекчение на запушения или течащ нос. Освен това, изсъхналите дихателни пътища са по-податливи на заболяване.

Солени капки

Капките солен воден разтвор в носа има принос за намаляването на вирусните и бактериални капчици, натрупващи се там. Пробвайте от солените капки, продавани без рецепта, или си направете вкъщи, като смесите 200 мл вода с 1/4 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка сода. Използвайте спринцовка, за да впръскате сместа в едната ноздра, докато държите другата запушена. Повторете 2-3 пъти и след това го направете и от другата страна.

Каничка за промиване на носа

Тя е подходяща за по-систематично промиване на носа. С това се постига изтъняване на слузта в носа и по-лесното й оттичане. Методът е препоръчителен за облекчаване на синусови симптоми като натрупване, натиск и болка в областта на лицето, особено при пациенти с хронични синусови проблеми.

Ментолов крем

Дни наред бърсане и духане на носа нараняват и раздразват кожата около ноздрите. Облекчение носи, ако намажете с ментолов крем областта под носа (но не и вътре в него!). Ментолът облекчава болката от разранената кожа. И още една полза – вдишването на парите, съдържащи ментол или камфор, отваря запушените дихателни пътища и облекчава кашлицата. Този метод не бива да се прилага при деца под 2 години.

Гаргара със солена вода

За възпалено гърло традиционната гаргара с подсолена вода има доказана полза. Гаргарата с топла вода и чаена лъжичка сол 4 пъти на ден помага на дращещото гърло да се овлажни.

Лентички за нос

Друг начин за облекчаване на запушения нос е поне нощно време да пробвате продаваните без рецепта лентички за нос. Те напомнят лепенка, която се поставя на мостчето на носа и отварят носните пътища. Не могат да го отпушат, но все пак създават повече пространство...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.