zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да компенсираме недостига на слънцеКак да компенсираме недостига на слънце

здраве.bg

Есента наистина е сезон на депресиите. И не малка част от причините за това е в силно намалялата слънчева светлина. При такива условия тялото започва да произвежда повече мелатонин, който става причина за сънливостта и мрачното настроение.

Хубавото е, че поне отчасти сме в състояние да компенсираме недостига на слънчева светлина, т.е. и да си върнем радостта от живота.

Мелатонинът при обичайни условия регулира биоритмите и изпълнява редица полезни функции, но в наднормено количество той води до депресия и сънливост, понижава нивото на друг хормон - серотонина, от който самият той се произвежда. А серотонинът е т.нар. „хормон на радостта”.

Неслучайна случаите на т.нар. есенна депресия в Скандинавия се лекуват именно със светлина. Сеансите напомнят доста на сцени от живота на ангелите - те се провеждат в специални бели стаи, оборудвани с бели мебели и лампи, които излъчват светлина, близка до спектъра на слънчевата. Хората прекарват в тези помещения по 1-2 часа, четат, разговарят или просто се разхождат.

За наше щастие, такава терапия се налага най-вече в крайните северни (съответно за другото полукълбо – южни) райони. Според резултатите от изследване на швейцарски психолози, всекидневната сутрешна половин часова разходка дори и в облачно време поне в нашите географски ширини оказва такова въздействие на организма каквото и специалната терапия със светлина.

Недостигът на слънце може да се компенсира още с помощта на:

• очила със зелени или оранжеви стъкла, които правят светът да изглежда по-хубав;

• рибено масло или просто риба и морски продукти, които са богати на омега -3 мастни киселини, помагащи за повишаване на настроението;

• горчив шоколад, банани, яйца, кашкавал, мед, които стимулират производството на серотонин;

• повече общуване и активност - не се опитвайте да прекарате мрачното време в „дупката си”. Общителните хора са по-жизнерадостни и живеят по-дълго отколкото мизантропите.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.