zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 факта за храненето на децата



8 факта за храненето на децата

На първо място то трябва да е съобразено с физиологията на детското развитие.

Тя.bg

За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да се знае физиологията на неговото развитие. По отношение на храненето на децата си, родителите всъщност много често подхождат неправилно.

Предлагаме ви някои факти, които ще ви помогнат да разберете по-добре как растат децата и с какво трябва да се хранят в зависимост от тяхната възраст, но и от индивидуалните им особености.

1. След първата година растежът на детето значително се забява.
През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото си. Средно килограмите се увеличават 3 пъти, а височината - с около 25 см. След това темповете на растеж значително намаляват. Това е нормален процес. Ако детето расте през 2-та, 3-та или 4-та си година толкова бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

2. След първата година детето се нуждае от по-малко калории.
С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между 2 и 5 години се хранят по-лошо, но това е нормално.

3. Децата променят своите хранителни предпочитания.
Те могат да употребяват различни продукти в продължение на дълго време, а после изведнъж да престанат да ги ядат без видима причина. Децата могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво количество храна всеки ден.

4. Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата.
Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано да получава и то свиква с нейния вкус. Всички останали вкусове то трябва да опознае по-късно, а предпочитанията се развиват с времето. Детето задължително трябва да приема различна храна. Вие можете да формирате неговите предпочитания в храната, въвеждайки едни или други продукти. Но има деца, които си остават...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.