zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преходът към зимното часово време: поне 2 седмици за да свикнемПреходът към зимното часово време: поне 2 седмици за да свикнем

Да изместим часовника с час назад не е проблем, но биологичният, заложен в нас, изисква повече време.

здраве.bg

Часовникът, нагласен с един час, отново стана факт. Но както винаги нашият биологичен часовник отново показва проблем с адаптирането към промяната. В медицината вече дори има специален термин за подобно състояние – десинхроноза (или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник). А като добавим и проблемите с имунитета, застудяващото се есенно време и накрая лошото настроение заради идващата зима...

И все пак как да помогнем на своя вътрешен генетично сверен часовник да се пригоди по-лесно и бързо към промяната?

Биологическият часовник е инертен – при повечето хора в продължение на цели 10-14 дни след връщането на стрелките имунната система остава уязвима. Това провокира изостряне на хроничните заболявания (астма, високо кръвно, язва, ендокринни проблеми). Освен това през този период нервите са особено “опънати”, т.е. по-чувствителни към стрес и неприятни изживявания. Промяната на часовото време на нашето психологическо състояние: бързо се уморяваме, не ни се работи, настроението ни е лошо или твърде лесно и внезапно се променя.

Раздразнението и безсънието са типични спътници на десинхронозата. Към стреса, предизвикан от нарушените биоритми, се добавя и сезонната депресия от недостига на светлина. Особено страдат от есенната десинхроноза хората, които са по-чувствителни към метеорологичните условия. В резултат на прехода към зимното масово време тази тяхна чувствителност се повишава около 3 пъти.

Как да се справим с всички тези проблеми. Вярваме, че съветите, които ви предлагаме, са елементарни, но много ефективни.

1. Спете повече
В периода на адаптация към новото часово време си отделете 2 допълнителни часа за сън. Качественият сън помага в борбата с метеорологичната чувствителност.

2. Намалете оборотите
Постарайте се да не се претоварвате – тябото и без това...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.