zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сушените плодове са не по-малко полезни от пресните



Сушените плодове са не по-малко полезни от пресните

здраве.bg

... за страдащите от хипертония или хронични възпалителни заболявания на бъбреците, съпроводени с отоци и повишено отделяне на калий от организма.

Жълтият цвят на изсушените кайсии се обяснява с високото съдържание на пигмента каротин (провитамин А). В червата и черния дроб каротинът се превръща в активна форма на витамин А (ретинол), който влияе положително на кожата, зрението и производството на кръв.

Не е нужно да избирате най-добре изглеждащите кайсии – често техният перфектен вид се дължи на използвани при сушенето химикали и растително масло. По-добре си купувайте сивите на цвят и средно твърди плодове.

Фурми

Те съдържат много въглехидрати – до 70% и затова повишават работоспособността и засилват концентрацията, отлично възстановяват силите при умствени и физически натоварвания, влияят благоприятно на мозъчната дейност.

Ако искате да концентрирате вниманието си и да възстановите запасите си от енергия, изяждайте дневно по 5-6 фурми. Те съдържат още калий, който също помага за по-доброто функциониране на мозъка.

Освен това във фурмите има много желязо, което способства за обогатяването на кръвта с кислород и за активизиране на клетъчното дишане.

Смокини

Те са питателни, богати на целулоза, минерални соли и витамини (група В, С, каротин).

В народната медицина сушените смокини се използват като противовъзпалително средство, смята се, че имат смекчаващо и отхрачващо въздействие и успешно се прилагат при суха кашлица, ангина, бронхит и хрипкав глас.

Сушените смокини са прекрасно помощно средство срещу настинка. Залейте с 1 чаша мляко 1 с.л. нарязани на ситно смокини и ги сварете на умерен огън. Леко ги охладете, добавете 2 ч.л. масло, а след това разбийте с миксер получената смес. Най-добре е топлата напитка да се пие преди сън.

Стафиди

Богати са на магнезий, бор и манган, които възпрепятстват появата на остеопороза, защото при недостиг на тези минерали се нарушава усвояването на калций от организма.

По данни...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.