zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта не винаги спасява брака



Любовта не винаги спасява брака

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

За да живеете дълго и щастливо след сватбата не е задължително да се чувствате като герои от вълшебна приказка. Любовта не е единственото условие нито за щастливия брак, нито за неговото запазване, твърдят австралийски учени. Възрастта на съпрузите, предходните връзки и дори навик като пушенето са съществени фактори, които влияят на шансовете за дългия и успешен брак.

Психолозите от Националния университет на Австралия (ANU) са провели изследването с цел да установят какво точно е необходимо на съпрузите за дълъг и щастлив съвместен живот. През периода 2002-2007 г. те са анкетирали 2500 двойки, семейни или живеещи на семейни начала. Изследователите са сравнявали получената информация с информацията от семейства, които са се развели.

Оказва се, че двойките, в които мъжът е с 9 или повече години по-голям от жената, се развеждат над 2 пъти по-често. Същото се отнася и за двойките, в които мъжете са се оженили преди своята 25-та година.

Децата също влияят на продължителността и устойчивостта на брака. 20% от съпрузите с деца (независимо от това дали те са общи или от предходен брак) и 9% от двойките, които не са имали деца преди брака, са прекратили съвместния си живот. Жените, които са искали да имат деца много по-силно от своите партньори, също по-често са стигали до развод.

Силно влияние върху продължителността на брака, според австралийските учени, оказва и опитът на предходното поколение. 16% от мъжете и жените с разведени родители в крайна сметка също са се развели, докато само 10% от двойките, израснали в семейства с двама родители, са се отказали да живеят заедно.

Партньорите, които са встъпили в брак за втори или трети път, са се развеждали с цели 90% по-често в сравнение с женените само веднъж.

16% от семействата, които смята себе си за бедни или в които съпругът е бил безработен дълго време, също са се разпадали. Тази тенденция не е налице, когато...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.