zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 храни за тънка талия



7 храни за тънка талия

Хлябът, макар и висококалорична храна, е полезен заради добре балансираното си съдържание на полезни вещества.

здраве.bg

Изследванията от последните десетилетия доказват, че всеки излишен сантиметър от обиколката на талията съкращава живота. Изчислено е, че ако тя е под 65 см (за жените) и 80 см (за мъжете), това в повечето случаи е точно според нормата. Но ако този показател превишава 100 см (при жените) и 120 см (при мъжете), здравословните проблеми няма да закъснеят. Конкретните сметки показват, че всеки 5 излишни сантиметри увеличават риска от преждевременна смърт с 13-17%.

А кой би искал да рискува. Особено ако промените, които се налагат, за да влезем отново в нормата, не изискват кой знае какви усилия. Могат да помогнат например някои храни. За всеки, който иска да стопи някой и друг сантиметър от талията си, но без да се подлага на изтощителни ограничения в храната, диетолозите съветват да обърне повече внимание на няколко храни:

1. Хляб

Също така макарони и сухари, но само от твърди сортове пшеница или пълнозърнести. Калоричността на тези продукти наистина е доста висока, но пък в тях се съдържат голямо количество целулоза и витамини, което ги прави особено полезни – както за фигурата, така и за организма изобщо.
Резултатите от ново изследване, проведено от американски учени, показват, че особено жените, които употребяват повече целулоза и растителни белтъчини, са по-малко предразположени към образуването на мастни наслагвания в областта на талията и корема отколкото тези, които наблягат на мазните храни и полуфабрикатите. Въпреки че първите получават за едно денонощие средно с 400 калории повече.

2. Портокали

Колкото повече витамини има в храната ви, толкова по-добре и за талията. Следователно, за да бъде коремът ви стегнат и красив, трябва да ядете повече цитрусови плодове, броколи, домати и червен пипер.

3. Варено месо

Богатата на белтъчини храна утолява глада и не се “лепи” по талията. Според някои изчисления, оптималният начин за отслабване в областта на корема е да се храните 6 пъти дневно, като всеки път в менюто има поне един...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.