zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 ефективни начина да победим стреса



8 ефективни начина да победим стреса

(фото - sxc.hu)

... или как намаляването на кортизола ще ни помогне да мислим по-бързо, да не настиваме и дори да отслабнем.

здраве.bg

... в пълна тишина. Дори да не става дума за такава кризисна ситуация, можем да предотвратим надделяването на кортизола в други стресиращи моменти – когато подготвяме официална вечеря с важни гости например може да увеличим музиката “за фон”. Да се отпуснем по-бързо в леглото вечер, ще ни помогне по-добре релаксиращата музика вместо телевизията.

3. Понижете кортизола с 50%: лягайте си рано или подремвайте

Каква е разликата между това да спим 6 часа нощем вместо препоръчителните 8? 50% повече кортизол в кръвта! Различни експерименти в тази посока недвусмислено потвърждават, че при често недоспиване нивата на кортизол значително се повишават. Препоръчителните 8 часа сън осигуряват на тялото достатъчно време да се възстанови след стреса от изминалия ден. Ако не сте успели да си легнете навреме снощи, откраднете си малко време за кратка дрямка – това ще компенсира недостатъчния сън предишната вечер и ще намали нивата на хормона на стреса.

4. Понижете кортизола с 47%: пийте черен чай

В своята родина – Далечния изток тонизиращата напитка се асоциира от край време с комфорта и спокойствието. Това е типично и за Великобритания например – само си спомнете колко много значи за англичаните следобедният чай. И науката потвърждава връзката: при стресираща задача нивата на кортизол у хората, които редовно пият черен чай, спада с 47% само час след изпълнението й, докато у тези, които не са консумирали чай, хормонът се понижава само с 27%. Предполага се, че естествено възникващите химикали като полифенолите и флавоноидите са причина за успокояващия ефект на чая.

5. Понижете кортизола с 39%: разходете се със забавен приятел

Някой, който може да ни разсмее неудържимо, ще направи за нас много повече от това да ни разсее от проблемите – присъствието му ще помогне на тялото да даде по-добър отговор на стреса, последван от повишаване на кортизола. Дори самото очакване на предстоящото забавление и възможност да се посмеем е достатъчно да свалим нивата на...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.