zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гроздето укрепва сърцето



Гроздето укрепва сърцето

Гроздето влияе положително и на нервната система. (фото: sxc.hu)

здраве.bg

Люспите на гроздето са особено богати на пектинови вещества, които активно извеждат шлаката и токсините от организма. Гроздето съдържа значително количество органични киселини, които подобряват храносмилането, повишават апетита, нормализират микрофлората на червата и състава на стомашния сок. Освен това този плод подобрява усвояването на храната в червата и засилва тяхната перисталтика. А мускатните сортове притежават най-силни фитонцидни свойства, които потискат гниенето на чревната флора и убиват вредните стомашни бактерии.

Гроздето действа на отделителната система подобно на алкалната минерална вода - то подобрява функциите на бъбреците, възпрепятства образуването на камъни в тях и в пикочния мехур, помага за отделянето на соли и пикочна киселина.

Тъмните сортове грозде са особено богати на биофлавоноиди - растителни антиоксиданти. Те не се синтезират в организма, което води до зависимост на човека от храните, които яде. Един от най-силните антиоксиданти – проантоцианинът се съдържа именно в семките и люспите на тъмното грозде. А близкият до него птеростилбен не само ефективно неутрализира свободните радикали, но и намалява риска от диабет.

Други биофлавоноид – резвератролът също се съдържа най-много в червените сортове грозде. Той води до увеличаване на съдържанието в кръвта на т.нар. “добър” холестерол и намалява количеството на “лошия”, с което намалява рисковете от атеросклероза и болестта на Алцхаймер.

Гроздето предотвратява и образуването на тромби, тъй като съдържащият се в него флавоноид куерцитин понижава способността на тромбоцитите да се слепват един за друг.

Другите не по-малко полезни вещества в гроздето укрепват стените на капилярите, подобряват циркулирането на кръвта, нормализират ритъма на сърцето и кръвното налягане.

Половин литър прясно изцеден гроздов сок осигурява на организма необходимата дневна доза от витамини от група В, които са особено важни за нервната система и помагат за устойчивостта към...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.