zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха останки от прародител на човека на 4,4 милиона години



Откриха останки от прародител на човека на 4,4 милиона години

Това може да ни накара да пренапишем историята на Homo Sapiens, твърдят учените.

6 октомври 2009, здраве.bg

В района Афар, близо до етиопската столица Адис-Абеба, са открити фрагменти от костите на праисторически човек, наречен Ардипитекус рамидус (Ardipithecus ramidus) или накратко “Арди”. Той е живял там преди 4,4 милиона години, съобщава списание Science. Днес на мястото има пустиня, но според научният екип, преди 4 милиона години районът е бил гориста местност.

Всъщност първите фрагменти от Арди са открити още през 1992 г., но новооткритите сега кости позволяват да се направи съпоставка и фрагментите вече са изпратени в Япония, където от всяко парче е направен триизмерен компютърен модел.

Според американския антрополог Оуен Лавджой, е напълно възможно това да бъде най-важният в историята на еволюционната биология открит досега екземпляр.

Лавджой е един от четиридесетте учени от международния екип, събран за да анализира новооткритите останки от Арди. “Учените дълго време търсиха липсващото звено – общия предтеча, от когото произлизат човека и човекоподобните маймуни. Арди е най-точното доказателство за това”, смята американския учен.

“Специалистите смятаха, че нашият общ предтеча е приличал на шимпанзе. Днес всичко това се промени”, подчертава професор Тим Уайт от Университета на Калифорния в Бъркли, един от ръководителите на проекта.

Откритият скелет е на същество от женски пол с височина около метър и 20 см. Учените са определили пола по формата на таза, който е бил достатъчно широк за да износи в утробата си дете. Съдейки по останките, Арди е ходела изправена, а нейните зъби са приличали повече на зъбите на съвременния човек отколкото на тези на шимпанзето. Любопитно е, че долните й крайници са можели да извършват движения за хващане, т.е. по това тя е приличала повече на маймуните, които по този начин се катерят по дърветата.

“Арди е притежавала възможността да се катери по дърветата, но очевидно не го е правила”, смятат учените. Задната част на нейния череп е с малък размер, което показва...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.