zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ядем твърде много или се движим прекалено малко?



Ядем твърде много или се движим прекалено малко?

Типът на професията, т.е. движението през деня, води до изгарянето на до 1500 калории повече, отколкото ако седим в офиса.

здраве.bg

Всички диети за отслабване са създадени, изхождайки от условието, че ядем твърде много. Всъщност още от тук тръгва и проблемът с това, че тези диети не работят. Защото истината е не че ядем много, а че се движим малко, твърдят американски специалисти.

“Опитът да се създаде твърде обща картина създава изначалния проблем. Защото, за съжаление, няма как да бъде решен проблемът, ако не сме открили причините за него и съобразено с тях не сме взели правилните мерки”, уверен е екипът от диетолози и психолози, цитирани от онлайн изданието Psychology Today. “Диетите не работят, защото не храненето е в основата на проблема, а липсата на достатъчно движение”.

И, според учените, доказателствата са налице, където и да погледнем. Навсякъде преходът към живот в градовете води до рязко увеличаване на затлъстяването и съответно до бързо нарастване на случаите на диабет и високо кръвно: “Градският човек седи почти през целия ден в офиса, не се движи достатъчно, а не се храни по-малко”.

За активните хора наднорменото тегло не е проблем, независимо колко ядат. Проведен от американските учени експеримент показва, че дори такъв тип човек да увеличи храната с 50%, това не се отразява на неговите килограми. Разбира се, тези, които не се движат достатъчно, а се хранят обилно, бързо добавят тегло.

Физическата активност от всякакъв вид повишава обмяната на веществата (дори в последващите периоди на покой и почивка). При добър метаболизъм характерното за тялото затопляне веднага след хранене е далеч по-забележимо. Това всъщност означава, че организмът изразходва повече енергия, преобразувана от храната, вместо да я трупа като запаси, т.е. мазнини.

Всяко сравнение между човек, живеещ в града и такъв, който например работи на полето или се изхранва като ходи на лов или риболов, показва, че първият консумира около 2700 калории на ден, а вторият – над 3300. Съществената разлика идва от количеството изразходвани калории...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.