zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очила или лещи: как да изберем



Очила или лещи: как да изберем

здраве.bg

Предимствата на контактните лещи пред очилата поне на пръв поглед изглеждат очевидни: те не “загрозяват” лицето, не променят вида, не ограничават страничното зрение, не се запотяват. Но все пак преди да направите избора си в тяхна полза, добре е да обмислите всичко и да се консултирате с очен лекар.

Защото в същото време и най-миниатюрната прашинка, попаднала под лещата, може да предизвика значителен дискомфорт: налага се лещата да се свали, промие и постави отново. Освен това лещите докосват непосредствено роговицата и могат да раздразнят окото.

За да не бъдат увредени очите, трябва да се спазват няколко основни правила.

Първо, трябва да избирате лещи само след консултация с офталмолог и след внимателен медицински преглед на очите. При някои заболявания е противопоказно да се носят лещи (например кератит).

Преди да поставите лещите, внимателно прочетете инструкциите или потърсете съдействие от специалист. На първо място трябва да се научите да ги поставяте и сваляте. Това понякога изисква доста усилия. След това най-вероятно ви предстои продължителен период за свикване с лещите. Затова се заредете с търпение и бъдете готови за проблеми като сълзене и болки в очите през първите няколко дни.

Лещите не трябва да се носят по-дълго от посочения върху тях срок на годност. Те задължително трябва да се свалят преди сън - в противен случай могат да предизвикат врастване на съдовете в роговицата, нарушение в нейното хранене и други по-сериозни проблеми (в това число и пълно изгубване на зрението).

Свалените лещи трябва редовно да се дезинфекцират и да се съхраняват в специален разтвор. Лещите не са в състояние напълно да заменят очилата, поне не във всички ситуации – например те не са препоръчителни при настинка и доста други заболявания.

Ако носите лещи, трябва редовно да правите преглед при офталмолог. Лещите трябва периодично да се сменят. Ако започнете да усещате дискомфорт в очите, това означава, че е време да си купите нови.

Наскоро проведено...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.