zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Червеното е цветът на победителите



Червеното е цветът на победителите

23 септември 2009, здраве.bg

Съвсем не е случайно, че някои от преуспяващите футболни клубове използват за своите екипи предимно червения цвят, твърдят учени от университета „Мюнстер”. Според тях, футболистите, които играят с червени фланелки, постигат с 10% по-добри резултати, отколкото останалите, които носят фланелки с други цветове.

“Червеният цвят спомага за повишаването на увереността и това се вижда особено ясно във футбола - както отделният спортист, така и целият отбор, облечен в червено, се възприема от съперниците като по-агресивен и доминиращ”, отбелязват специалистите, цитирани от Ройтерс. Според тях това донякъде обяснява защо клубове като „Манчестър Юнайтед”, „Ливърпул” и „Арсенал” имат такива големи успехи в различните турнири.

С червени фланелки е играл е националният отбор на Англия, който става световен шампион през 1966 година. Но след единствената си победа на световни финали преди 43 години, неизвестно защо е взето решение отборът да носи вече белия цвят.

Учените смятат, че “натискът” на червеното се наблюдава и при другите спортове, например таекуондото. Те са изчислили, че майсторите на това източно бойно изкуство, облечени в червено кимоно, получават от съдията средно с 13% повече точки, отколкото техните опоненти, облечени в синьо.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.