zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят помага за добрия сън и имунитетЧаят помага за добрия сън и имунитет

Зеленият значително намалява риска от сърдечни заболявания и рак.

здраве.bg

Няколко чаши чай всеки ден са отлична профилактика срещу проблемите със съня, смятат японски учени. В хода на своето изследване, специалистите от Медицинското училище към Университета “Нихон” са установили, че при хората, които пият дори само по 1-2 чаши чай дневно, безсънието и нощните кошмари се срещат с 50% по-рядко, отколкото при тези, които са привърженици на чая.

Учените все още търсят обяснение на точния механизъм, който прави чая така полезен за добрия сън, но смятат, че то следва да се търси в действието на съдържащите се в напитката активни вещества и най-вече на аминокиселината танин, която има свойството да намалява стреса и да успокоява негативната електрическа активност в мозъка.

Друго японско изследване, проведено в Университета “Окайама” пък показва, че зеленият чай намалява с до 75% риска от сърдечносъдови заболявания. Седемгодишните наблюдения върху повече от 7 хиляди души са доказали, че редовната употреба на 300 мл зелен чай активизират имунитета и с това намаляват риска включително от ракови заболявания.

Механизмът според японските учени е в действието на антиоксидантите, на които зеленият чай е особено богат, най-вече за очистване на холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове, съобщава в. Daily Telegraph.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.