zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грипен вирус не може да предизвика пандемияТова заяви Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на пресконференция.

15 февруари 2006, Агенция "Фокус"
още от Агенция "Фокус"


Птичият грипен вирус не може да предизвика пандемия, тъй като е от животинските вируси, каза тя по време на пресконференцията на тема: “Птичият и сезонният грип–заплахи и предизвикателства, заблуди и реалност”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
75 % от българите вече знаят как да се предпазят от птичия грип, е станало ясно след изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение НЦИОМ).
Доц. Кожухарова поясни, че грипните вируси тип Н5N1 продължават да бъдат само животински и много трудно се предават на хора. Това ставало само при тесен и продължителен контакт и при лоши санитарни условия.
Птичият грип обаче в момента е опасност за птиците в цяла Европа. Затова е важно хората да знаят как да се предпазват, каза Мира Кожухарова. Според нея вероятността хора да се заразят от птичи грип в България е малка.
Д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването, заяви, че “най-добрата природна лаборатория за отглеждане на нови щамове и обмен между хора и животни е Югоизточна Азия – Южен Китай, Индонезия, Камбоджа, Лаос”. Това е така, защото там имало голяма концентрация и на хора и на птици, а птицевъдството в момента е най-силно развито в Азия. Там обаче почти не се продават замразени птици, хората ги купуват живи по пазарите, а на някои азиатски пазари се продавала и птича кръв, каза Ангел Кунчев.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.