zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Социалните мрежи подобряват интелектаСоциалните мрежи подобряват интелекта

Същото важи за някои видео и компютърни игри, но не и за микроблоговете, смс-ите и видеоклиповете.

здраве.bg

Военните видео и компютърни игри, както и социалните мрежи и кръстословиците подобряват интелекта. Писането на смс-и, микроблогингът и гледането на клипове – напротив, те нанасят вреда, защото отслабват паметта. Това е заключението на учени от университета “Стърлинг” във Великобритания, цитирани от Би Би Си.

Те са съставили специална програма Jungle Memory, която тренира паметта и са я изпробвали на ученици от 11 до 14 години. 8 седмици след експеримента при участвалите в него е било констатирано забележимо покачване на показателите на IQ-тестовете. Подобрили са се и техните резултати на различни тестове за грамотност и способност за количествено мислене.

Експертите отбелязват, че т.нар. работна памет се тренира добре чрез игрите-стратегии, в които се изисква планиране на действията. Също толкова полезни са и решаването на логически задачи (например судоку) и общуването в социалните мрежи.

Негативен резултат обаче е дало използването на системите за микроблогинг, смс-ите и гледането на видеоклипове в Мрежата. Според учените в микроблоговете се получава “заливане с информация от твърде лаконични съобщения, над които няма нужда да се мисли, което води до разконцентриране и липса на мисловна дейност”. Интензивната обмяна на смс-и пък понижава IQ-то, а от дългия престой пред екрана в гледането на клипове се стига до нарушаване на способността за концентрация и внимание в комбинация с хиперактивност.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.