zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня



Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня

здраве.bg

Върху съня на човек влияят много фактори – например равномерното разпределение на деня, благоприятната околна среда, правилното хранене. На някои помага да заспят чаша топло мляко, на други – контрастния душ преди лягане.

Но има още едно обстоятелство, което за мнозина е определящо дали ще спят добре или не – правилно избраната температура в стаята. Затова специалистите съветват преди да пробвате сънотворните или обратното – за да се отървете от сънливостта сутрин, променете обстановката в помещението, където спите.

Резултатите от ново изследване показват, че за голяма част от хората оптималната температура за пълноценен сън е доста прохладна – 15020 градуса по Целзий. Това може да бъде обяснено с обстоятелството, че при такава температура в стаята се понижава и температурата на тялото, което от своя страна улеснява заспиването и качествения сън. Ако градусите са твърде много или по-ниски от посочения диапазон, това поражда безпокойство, което често води до безсъние.

Особено важна е правилно подбраната температура при наличие на хронично безсъние. Хората, страдащи от него, по правило са с по-висока температура преди лягане отколкото останалите. Този факт се дължи на стремежа на тялото да възстанови оптималната си температура, а това води до свръхвъзбудимост и не позволява да заспим.

У хората, които не са измъчвани от безсъние, при понижаване на температурата на тялото се наблюдава повишение на температурата на ръцете и краката, тъй като кръвоносните съдове се разширяват и тялото буквално излъчва топлина. Затова на тези, които изпитват безпокойство по време на сън специалистите препоръчват да спят в прохладна стая с електрическа възглавница под краката.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.