zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО публикува препоръки за лечение на новия грипСЗО публикува препоръки за лечение на новия грип

25 август 2009, здраве.bg

Те са оформени в специална брошура – ръководство по прилагане на противовирусни медикаменти при лечението на пациенти, за които е доказано, че са заразени с щама на новия грип А/H1N1/.

Както съобщават от централата на Световната здравна организация (СЗО), препоръките са разработени от международна група експерти, изучили всички налични към момента резултати от изследванията по безопасност и ефективност на противовирусните препарати.

Особено значение в документа се обръща на прилагането на медикаментите с генерични названия оселтамивир и занамивир за предотвратяване на тежки форми на грипа и риска от смърт, намаляване на нуждата от хоспитализация и съкращаване на престоя в болница.

Към настоящия момент вирусът А/H1N1/ показва чувствителност към двата посочени препарата, известни в медицината като инхибитори на невраминидазата, но е устойчив към втория клас антивирусни препарати (инхибиторите М2).

В целия свят у повечето заболели от новия грип се наблюдават типични за всеки грип симптоми и след седмица, дори и без прилагането на медикаментозно лечение, настъпва пълно оздравяване. Пациентите с грип, протичащ без усложнения, нямат нужда от лечение с антивирусни препарати, твърдят експертите на СЗО. Според тях конкретното решение за евентуалното прилагане на някой от двата медикамента следва да се взема от лекаря, който да се съобрази с това съществува ли опасност случаят да произхожда от потенциално опасно пандемично огнище. За целта не е нужно да се изчакват резултатите от лабораторни изследвания.

Досегашните данни сочат, че и двата препарата способстват за значително намаляване на риска от развитие на пневмония – една от главните причини за смърт както при пандемичния така и при обичайния сезонен грип.

За пациентите, които от самото начало показват тежка форма на заболяването, СЗО препоръчва лечението с оселтамивир или занамивир да започва колкото е възможно по-рано. Наблюденията показват, че ако това...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    съвети от лекаря    грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.