zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 стъпки са достатъчни да намалят риска от тежки заболявания4 стъпки са достатъчни да намалят риска от тежки заболявания

здраве.bg

Достатъчно е в живота да се придържаме към само четири основни принципа – да спортуваме редовно, да се храним здравословно, да не пушим и да не допускаме затлъстяване. Така рискът от развитие на тежки заболявания като диабет, инфаркт, инсулт и рак намалява с цели 80%, показват резултатите от изследване, публикувани в новия брой на Archives of Internal Medicine.

Тези съпътстващи доброто здраве фактори включват:
• пълен отказ от цигарите,
• физически упражения не по-малко от 3,5 часа на седмица,
• диета с ниско съдържание на червено месо и богата на плодове и зеленчуци и
• индекс на телесната маса не повече от 30 (ИТМ над 30 е показател за затлъстяване; ИТМ се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в см на квадрат).

Изследователи от американския Център по контрол и превенция на заболяванията и техни немски колеги в продължение на 12 години (от 1996 до 2006) са изучавали навиците на над 23 хиляди души на възраст от 35 до 65 г., като са следили за тяхното тегло, хранене и други навици. Анализът на събраните данни показва, че хората, които са се придържали и към четирите основни препоръки, са подлагали своето здраве на значително по-малък риск отколкото останалите – при тях случаите на диабет са с 93% по-малко, на инфаркт – с 81%, на инсулт – с 50% и на онкологични заболявания – с 36%.

Само около 9% от наблюдаваните са спазвали и четирите правила, останалите са го правили само отчасти или в определен период от наблюдаваните 6 години.
Изследователите отбелязват, че спазването дори само на една от основните четири препоръки намалява съществено риска от развитието на тежки хронични заболявания. На първо място това се отнася за отказа от цигарите.

Специалистите със съжаление констатират, че макар на пръв поглед препоръките да не изглеждат никак сложни за спазване, се е оказало много трудно да убедят участниците в наблюдението да спазват всички.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.