zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието наистина не се постига чрез парите



Щастието наистина не се постига чрез парите

20 август 2009, здраве.bg

Здравата психика, а не финансовото благополучие са основен фактор за преодоляване на трудните моменти в живота, твърдят психолози. Според техните думи, “богатството наистина ни позволява да възприемаме действителността по-цветно, но съвсем не е фактор, който ни гарантира по-добро качество на живот”.

Изводите на специалистите са основани на двугодишна анкета сред повече от 136 хиляди души от 132 страни. В обзора особено внимание е отделяно на влиянието на икономическите фактори върху психологически потребности като уредения личен живот, уважението от страна на околните, усещането за щастие, поддръжката от страна на семейството и приятелите.

“Наистина налице е зависимост от фактора пари – анализът на получените резултати показва, че човек бързо се определя като по-щастлив, ако спечели повече пари, но много скоро тази пропорция престава да действа. Високото заплащане, оказва се, не може в никаква степен да гарантира постоянното чувство за щастие”.

Както отбелязват учените от Университета на щата Илинойс, координатори на проекта, краткосрочните удоволствия могат да се купят с пари, но крупните доходи съвсем не са гаранция за всекидневното усещане за благополучие и щастие: “У човек има две заложени формули за просперитет: икономическата и психологическата. Първата прави живота ни по-комфортен, но невинаги това води със себе си повече положителни моменти във всекидневието. В същото време “психологическото богатство” помага на хората да преминават през най-трудните моменти от живота си”.

Според изводите от изследването, цитирани от Би Би Си, да се справяме с несгодите ни помагат не солидните банкови сметки, а срещите с нови интересни хора, емоционалната подкрепа на приятелите, придобиването на нови навици, хумора и вярата.

“Адаптирането и към доброто, и към лошото, е част от нашето психологическо благосъстояние, защото именно тези наши способности ни помагат да се движим напред в живота”, твърди д-р Робърт Бисвас-Динер, един от ръководителите на проекта.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.