zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Упойката при раждане е вредна и за майката и за дететоУпойката при раждане е вредна и за майката и за детето

14 август 2009, здраве.bg

Болката по време на раждане има положително въздействие върху здравето и на родилката и на детето, твърди екип от британски учени от Университета на Нотингам. Според д-р Денис Уолш, ръководител на групата от педиатри, обезболяващите, които се ползват доста често днес при раждане (например епидуралните упойки), нарушават естествения процес на психологическа връзка между майката и новороденото.

Болката по време на раждането помага да се регулира самия процес, като се определи точния момент на излизане на плода, а в същото време укрепва връзката на майката с нейното дете и я подготвя за отговорностите, които я очакват, твърди д-р Уолш.

Според статистиката за последните 20 г. прилагането на епидурална упойка е нараснало над 2 пъти. В много случаи тя се прилага по искане на родилката, а не по необходимост, което по мнение на британските педиатри увеличава медицинските рискове по време на раждането, защото нерядко налага използването на хормонални препарати (за регулиране на процеса) и инструменти (за изваждане на детето).

Дългосрочните последствия от използването на обезболяващи при раждане все още са слабо изследвани, което е още една причина за негативното отношение на много специалисти. Някои от тях са далеч по-склонни да препоръчват за контролиране и намаляване на болката алтернативни методи като йога, масаж, хипноза и родилните басейни, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.