zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво знаем за здравословното хранене



Какво знаем за здравословното хранене

България заема 5-о място в Европа по брой на страдащите от затлъстяване. (фото: sxc.hu)

Половината от хората смятат мазнините за задължително вредни, показва международна анкета.

29 юли 2009, здраве.bg

Съвременните потребители са само до известна степен запознати със здравословното си състояние и са наясно, че до голяма степен то се обуславя от начина им на хранене.

Това сочат данните от проучване, направено в 16 страни по целия свят между 3200 анкетирани. Целта му е да се събере информация доколко потребителите са наясно с ролята на начина на хранене и е особено с фокус върху ролята на мазнините и отношението към тях.

Според проучването много от хората не са наясно, че мазнините са част от здравословната диета. Дори в развитите страни все още съществува нуждата от пояснения в тази посока.

• 59% от потребителите не смятат, че мазнините са част от която и да било здравословна диета. Само в някои от страните анкетираните са съгласни, че все пак мазнините трябва да са част от здравословна диета.

• 60% от анкетираните смятат, че мазнините трябва да са 14% или по-малко от поеманата ежедневна енергийната стойност.

• 65% от тях смятат, че храните с ниско съдържание на мазнини са полезни=

• 38% от потребителите се стремят да избягват храни, които съдържат мазнини.

Обикновено мазнините се асоциират директно с наситени мастни киселини, но не и с незаменимите мастни киселини, които не могат да се набавят от организма, а само чрез определени храни. Има различни видове мазнини, но познанието за тях като цяло е объркано и непълно.

Повечето от хората знаят, че съществуват „добри” и „лоши” мазнини. Омега-3 спадат към „добрите”, а наситените мазнини са „лошите”. Само 54% от анкетираните са наясно, че незаменимите мастни киселини омега-3 и омега-6 са мазнини. Всъщност те са между „добрите” мазнини. Обикновено потребителите могат да идентифицират здравословните продукти като сьомга, авокадо и ядки, но не разпознават продукти, богати на незаменими мастни киселини, като растителните масла и висококачествения мек маргарин.

Разликата между твърдия и мекия маргарин е в количеството трансмазнини, които са вредни за организма. Мекият маргарин...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.