zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Много малка част от алтернативната медицина наистина действа



Много малка част от алтернативната медицина наистина действа

Медитацията е сред алтернативните средства, доказали своята ефективност. (фото: sxc.hu)

24 юни 2009, здраве.bg

Това показва най-мащабното досега изследване на огромен брой методи и препарати, използвани в различните клонове на алтернативната медицина, съобщава Асошиейтед Прес.

Щедро финансирани от американското федерално правителство различни изследвания доказват, че “повечето алтернативи в медицината не са по-ефективни от плацебото”.

Информационната агенция предава още, че за 10 години правителството на САЩ е отпуснало сумата от 2,5 милиарда долара за изучаването на ефективността на методите на алтернативната и нетрадиционна медицина. Изследванията, проведени от специално създадения от Конгреса на САЩ Национален център по нетрадиционна медицина (National Center for Complementary and Alternative Medicine) са потвърдили например несъстоятелността на лечението с помощта на различни алтернативни средства и методи като ехинацея, гингко, акупресура, енергийни полета, мозъчни вълни, магнити и т.н.

Все пак учените са доказали, че няколко метода дават резултат - капсулите с джинджифил премахват гаденето, предизвикано от химиотерапията, йогата, масажът и медитацията спомагат съществено за премахване на умората, напрежението и безпокойството.

Според някои обаче има и друго обяснение за получените в повечето случаи негативни резултати: “Влиянието на нетрадиционните методи за лечение на болката, умората, безпокойството и паметта могат да се оценяват само субективно, а не чрез присъщите за консервативната западна медицина средства”, смята Джозефин Бригс, директор на Националния център по нетрадиционна медицина.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.