zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спортът повишава настроениетоСпортът повишава настроението

здраве.bg

Умствената и емоционалната умора се компенсират с физическата. Т.е. всекидневното физическо натоварване е прекрасен начин да се повиши тонуса и издръжливостта на организма срещу стреса и умствената умора.

Това е становището на група спортните лекари от Американския колеж по спортна медицина в Сиатъл, които са успели дори да измерят колко време трае положителният ефект от упражненията, като са анкетирали доброволно включили се в експеримента хора 12, 24 часа, 2, 4 и 8 дни след тренировка.

“Според повечето предишни наблюдения, настроението остава приповдигнато в продължение на час след физическото натоварване, но според нас, доброто настроение след фитнеса може да се запази дори до 12 часа”, твърди д-р Джеръми Сиболд, ръководител на екипа, цитиран от Ройтерс.

Участниците в изследването са изпълнявали физическите упражнения с приблизително 60% от собствената им максимална аеробна способност: “Това съответства на достъпната за всички физическа активност (например под формата на ходене или разходки с колело) и, оказва се, е напълно достатъчно за повишаването на общия тонус”.

Положителното влияние на спорта не се влияе от фактори като възраст, пол или ниво на подготовка. Затова според американските лекари, “в определени случаи фитнесът е пълноценна алтернатива на някои стандартни решения на проблемите, свързани с умственото здраве”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.