zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да избягаме от лятната депресия



Да избягаме от лятната депресия

Хубавото топло време и депресивните състояния се съчетават неочаквано добре.

здраве.bg

... на настроението.

Проблеми с външния вид

Заради високите температури носим по-малко дрехи. Но за съжаление хората, които не са доволни от своя външен вид, се чувстват потиснати от това.

Финансови проблеми

Лятото е сезонът за харчене. Ето защо финансовите проблеми винаги излизат на преден план. Специалистите дори прогнозират, че този летен сезон ще е особено критичен - поради финансовата криза.

Жегата

Повечето хора се наслаждават на топлото време. Някои дори обожават да се препичат на плажа по цял ден. Но за останалите лятната жега може да се превърне в сериозен проблем. Например разходката в парка може да стане причина за нездравословен начин на живот – цял ден пред телевизора заради климатика, който разхлажда стаята, фаст фууд - защото е твърде горещо за готвене.

За да се преборим с депресията през лятото:

Потърсете помощ! Ако се чувствате депресирани, потърсете помощ от специалист (без значение кое време от годината е!) - от психиатър, психолог, от вашия личен лекар. Никога не подценявайте симптомите на депресия и не ги чакайте просто да отминат – това може и да не се случи.

Но дори и лятната депресия да отзвучи през септември, това не е причина да я игнорирате през юни – това са цели три месеца на всъщност преодолимо чувство на потиснатост.

Направете си план! Единственото положително в лятната депресия е, че тя е предвидима – човек знае кога да я очаква. Затова, ако се чувствате добре през пролетта, помислете над аспектите от вашия живот, които ви развалят настроението през лятото. Отговорете си сами на въпросите: Какво ще предотврати лятната депресия? Кой е най-добрият начин да си взема почивка от работа? Калко пари да заделя? По този начин ще се почувствате, че държите под контрол ситуацията, каквито и изненади да ви поднесе лятото този път.

Наспивайте се! Ваканцията, късите нощи, забавленията през нощта – всички те могат да ви накарат да остането будни по-късно от обичайния час....

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.