zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Топ 10 на храните - за здрава коса



Топ 10 на храните - за здрава коса

Здравето на косата се определя не само с какво я мием, но и какво ядем!.

здраве.bg

Дори по отношение на косата от значение са не само заздравителните процедури, но и храните, които всеки ден консумираме.

Шампоанът и балсамът за коса обикновено не са достатъчни, за да ни осигурят желания блясък и здравина на косъма. За да получим отговора на въпроса как да постигнем желаната коса, е нужно и да внимаваме какво правим в кухнята.

Косата нормално израства с около 1 см всеки месец, а растежът на косъма се подсигурява от комплекса хранителни съставки, който приемаме с храната. Затова, ако човек се храни правилно, т.е. достатъчно и пълноценно, ще осигури нормалното протичане на всички процеси на растеж, включително и на косата.

Ако винаги сте имали тънка коса, това също може да се промени - с помощта на добре балансиран хранителен режим, който включва голямо количество стимулиращи растежа белтъчини и желязо, твърдят експертите в областта на козметиката и храненето. Освен това трябва да се внимава с храни, които изтъняват косъма и забързват неговия растеж.

Въпреки че в почти всеки супермаркет могат да се намерят хранителни добавки, които твърдят, че подобряват състоянието на косата, опитайте се да си набавите необходимите хранителни вещества чрез храната. А и, макар и в редки случаи, прекомерният прием на някои хранителни добавки и витамини (например витамин А) може да има негативни последици за косъма.

Ако направим опит да обобщим кои са най-полезните за здравето на косата храни, то списъкът им би изглеждал така:

№1: Мазна риба

Поради високата концентрация на омега-3 мастни киселини, мазните риби заемат първо място в нашата класация. Освен това те са добър източник на висококачествени протеини, витамин B12 и желязо.

Есенциалните омега-3 мазнини са необходими за поддържането на скалпа в добро състояние, а дефицитът им може да причини сухота на косъма и загуба на блясъка.

Добър алтернативен източник на омега-3 при строгите вегетарианци...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.