zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли да се вярва на експресните тестовеМоже ли да се вярва на експресните тестове

ХИВ, нежелана бременност, хламидии... всеки иска да е сигурен максимално бързо...

здраве.bg

Съвременната медицина създава много удобства. Без да излизате от дома си, чрез прост тест можете например да проверите за евентуално наличие на инфекция (ХИВ, хламидии и т.н.), дали сте бременна и дори дали сте прекарали микроинфаркт. Но дали и доколко тези бързи тестове са надеждни и на техните резултати може да се вярва...

Принципът на работа
Тестът реагира на хормоните, белтъчините и другите вещества, изработвани от организма при определени обстоятелства. Първо се появява контролната ивица – това означава ,че тестът работи. Втората резка (или нейната липса) показват резултата.

Ефективност
Всички производители декларират повече от 90% достоверност при условие, че тестът се провежда правилно.

Защо са ни необходими
Тези тестове са средство за експресна диагностика. Ако тестът даде положителен резултат, трябва да потърсите лекар и да се изследвате по-подробно.

Достъпност
Най-лесно можете да си купите тест за бременност. Продава се вероятно във всяка аптека. Тестовете за овулация и необходимите на диабетиците лентички за глюкомерите също са достъпни в много аптеки, а за тестове за инфекции, предаващи се по полов път, ще трябва да потърсите повече.

Тест за бременност

Изчислено е, че днес всяка трета жена разбира за своето зачатие именно чрез такъв експресен тест. Той реагира на специфичен хормон, който се изработва само при бременните и неговото ниво започва да нараства от 3-ия ден след зачатието. След 2 седмици тестът достоверно може да потвърди бременността.

Препоръчително е този тест да се прави сутрин, когато концентрацията на хормона е максимална. Резката се появява след около 3 минути. След 10 минути резултатът от теста вече не е достоверен.

Тестът не е 100% показателен, т.е. той може например да покаже положителен резултат, ако приемате някакви средства за лечение на безплодие, а също така при злокачествени заболявания на матката и след аборт.
Обратен...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.