zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото и хлябът са добър заместител на енергийните напитки



Млякото и хлябът са добър заместител на енергийните напитки

27 май 2009, здраве.bg

Пълнозърнестият хляб и обезмасленото мляко са по-евтин и по-прагматичен начин за засилване на ефекта от заниманията с фитнес и всяко физическо упражнения отколкото енергийните коктейли, твърдят американски учени.

Специалистите от Държавния университет на щата Тексас са анализирали показателите на група доброволци, които са карали велосипед в продължение на два часа в комфортен за тях режим (т.е. без интензивност и претоварване), а след това една част от тях са приемали енергиен коктейл (въглехидрати и електролити) или обезмаслено мляко и пълнозърнест хляб.

Резултатите са били оценявани по нивата на инсулина, лактата (млечната киселина) и протеините в кръвта, взета в началото на тренировката и след 15, 30 и 60 минути след употребата на напитките.

“Оказва се, че след употребата на мляко кръвта съдържа повече инсулин и по-малко млечна киселина, отколкото след употребата на енергийни напитки. Производството и насищането на мускулите с гликоген, т.е. обезпечаването на мускулите с необходимата енергия за работа и растеж при употребата на пълнозърнести продукти и мляко, е на същото ниво, което се наблюдава и при употребата на енергийни напитки”, отбелязва ръководителят на изследването Лин Камер, цитирана от Ройтерс.

Млякото е източник на лесно усвояван и високо качествен протеин, който спомага за синтеза на белтъчините в организма и за доброто адаптиране към повишените физически натоварвания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.