zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото и хлябът са добър заместител на енергийните напиткиМлякото и хлябът са добър заместител на енергийните напитки

27 май 2009, здраве.bg

Пълнозърнестият хляб и обезмасленото мляко са по-евтин и по-прагматичен начин за засилване на ефекта от заниманията с фитнес и всяко физическо упражнения отколкото енергийните коктейли, твърдят американски учени.

Специалистите от Държавния университет на щата Тексас са анализирали показателите на група доброволци, които са карали велосипед в продължение на два часа в комфортен за тях режим (т.е. без интензивност и претоварване), а след това една част от тях са приемали енергиен коктейл (въглехидрати и електролити) или обезмаслено мляко и пълнозърнест хляб.

Резултатите са били оценявани по нивата на инсулина, лактата (млечната киселина) и протеините в кръвта, взета в началото на тренировката и след 15, 30 и 60 минути след употребата на напитките.

“Оказва се, че след употребата на мляко кръвта съдържа повече инсулин и по-малко млечна киселина, отколкото след употребата на енергийни напитки. Производството и насищането на мускулите с гликоген, т.е. обезпечаването на мускулите с необходимата енергия за работа и растеж при употребата на пълнозърнести продукти и мляко, е на същото ниво, което се наблюдава и при употребата на енергийни напитки”, отбелязва ръководителят на изследването Лин Камер, цитирана от Ройтерс.

Млякото е източник на лесно усвояван и високо качествен протеин, който спомага за синтеза на белтъчините в организма и за доброто адаптиране към повишените физически натоварвания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.